Sølopperne, 4-5 årige

Året på Sølopperne er det år, hvor børnene for alvor begynder at danne nære venskaber. Hvor de voksne på stuen før havde en stor betydning for barnets daglige trivsel, er det nu i højere grad venskaberne og børnefællesskabet der har børnenes opmærksomhed. 

Det er derfor også vigtigt at alle børn har flere gode venner, da barnet ellers bliver meget sårbart, når den bedste ven eller veninde har fri fra børnehave. For at hjælpe børnene med at danne gode relationer, har vi et meget stort fokus på venskaber i hverdagen. Vi arbejder bl.a. med ”Fri for mobberi”, som er et koncept der er udarbejdet af Mary Fonden. Læs mere på:
 http://www.maryfonden.dk/da/fri-for-mobberi

 

Arbejdet med Fri for mobberi, viser sig meget tydeligt i hverdagen. Vi ser at børnene behandler hinanden med respekt og omsorg, og når der kommer nye børn til gruppen fra andre institutioner, oplever vi at Søloppebørnene er rigtig gode til at inkludere det nye barn, så barnet hurtigt bliver en del af fællesskabet. 

Hos det 4 årige barn begynder fantasien for alvor at spire, hvilket bl.a. viser sig i børnenes lege. De fordyber sig i alle former for rollelege, hvor de kan udleve deres fantasi, som fx når de leger ”Mor, far og børn”, bygger huler, eller leger vilde dyr. Derfor er mange af Søloppestuens aktiviteter også bygget op omkring eventyr og fantasi. På den måde understøtter vi børnenes naturlige interesser så læringen bliver en leg.

Derudover tager vi ofte på ture til biblioteket sammen med børnene, for at låne bøger til inspiration, højtlæsning (vi læser højt for børnene hver eneste dag i vores hyggestund til frugt) og fagbøger, som vi bruger når vi fx skal fordybe os i insekternes forunderlige verden. 

OL
Hvert år afholder vi også Ol, hvor vi kæmper mod en fiktiv børnehave der hedder ”Æblegården”. Vi dyster i mange forskellige discipliner, blandt andet højde og længdespring, fægte og brydekamp, løb, dans, yoga og meget mere. Efter hver disciplin ringer vi til ”Æblegården” for at høre, hvordan de har klaret sig. Som oftest er det Sølopperne der har vundet, hvilket John fra Æblegården ikke altid takler lige pæntJ

Udover at børnene får styrket deres kropsbevidst under OL, styrker vi også sammenholdet og fællesskabet blandt Sølopperne. Vi afslutter vores OL med en medaljeoverrækkelse. 

Jul hos Sølopperne
På Sølppestuen er julen bygget op omkring et eventyr, som handler om at julemandens julepynt er blevet stjålet af den lede Rime-heks. For at skaffe julepynten tilbage til julemanden og redde julen, må Sølopperne rejse til Søloppeskoven og lære Rime-heksen at rime. Her arbejder vi med sprog igennem rim og remser, sammenhold og fællesskab. Mange af årets måneder er på denne måde bygget op over forskellige eventyr, fantasi og historier – og børnene kan glæde sig til et eventyrligt år på Sølopperne